Seminārs "Musulmaņu minoritātes Eiropā: sabiedrības bagātība vai apdraudētas mazākumgrupas?"

Seminārs par rasismu un neiecietību pret reliģiskām minoritātēm semināru cikla "Pilsoniskā sabiedrība pret neiecietību" ietvaros.

Pateicoties Kanādas vēstniecības finansiālajam atbalstam, Latvijas Cilvēktiesību centrs turpina nesen iesākto četru semināru sēriju „Pilsoniskā sabiedrība pret neiecietību”, kuras mērķis ir mobilizēt pilsonisko sabiedrību pret neiecietības izpausmēm, veicinot Latvijas NVO informētību par dažādiem ar iecietību saistīties jautājumiem, kā arī stiprinot NVO neformālo sadarbību, uzrunājot un cerot iesaistīt organizācijas, kuru darbības jomas ir ļoti dažādas. Katrā seminārā ir paredzēts iedziļināties jautājumos, kas skar kādu no vismazāk aizsargātajām grupām mūsu sabiedrībā – grupām, pret kurām ir vērsta neiecietība uz seksuālās orientācijas, rasisma, reliģijas vai jaunienācēju (migranti, patvēruma meklētāji, bēgļi) statusa pamata. Pirmais seminārs, kurš notika 23. februārī, bija veltīts jautājumiem par diskrimināciju uz seksuālās orientācijas pamata.

Šis seminārs ir saistīts gan ar rasismu, gan ar neiecietību pret reliģiskām minoritātēm. Kopš 2001. gada 11. septembra prioritārajai cīņai pret antisemītismu ir pievienojušies arī jautājumi par islamofobiju vai antimusulmanismu. Šie jautājumi Latvijā ir mazāk pazīstami, bet nesenie notikumi saistībā ar Dānijas avīzesJyllandsposten publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām, kā arī Francijas sociālajiem nemieriem, tos ir pārvērtuši par prioritāti visā pasaulē.

Šajā seminārā kā ārvalstu eksperte piedalīsies Dānijas Cilvēktiesību institūta pārstāve Mandana Zarrehparvar. Viņai ir ilggadēja pieredze Dānijas neatkarīgo valsts institūciju darbā pret neiecietību un diskrimināciju uz etniskā un reliģijas pamata, un viņa ir aktīva eksperte ES diskusijās par šiem jautājumiem un ir uzmanīgi sekojusi situācijai ar karikatūru skandālu Dānijā. Par vārda brīvību un naidu vārdos runās Kanādas jurists David Matas, kas ir daudzu grāmatu autors, tajā skaitā Bloody Words: Hate and Free Speech[Asiņaini vārdi: naids un vārda brīvība]. Ir iecerēts arī, ka Xavier Landes no Francijas dalīsies ar teorētisko un praktisko pieeju šajā valstī. Uz šī fona ir iecerēts veicināt visu dalībnieku diskusiju par Latvijas situāciju.

Seminārs „Musulmaņu minoritātes Eiropā: sabiedrības bagātība vai apdraudētas mazākumgrupas?” notiks piektdien, 24. martā no plkst. 10.00 līdz 16.00 Rīgas Juridiskās augstskolas auditorijā W42 (Alberta ielā 13, ieeja no Strēlnieku ielas)

Semināra programma

9.45–10.00  - Dalībnieku reģistrācija

10.00–10.10 - Semināra atklāšana. V.E. Claire Poulain, Kanādas vēstniece

10.10–10.25 - Ievads: Latvija un globālie procesi. Ilze Brands-Kehre, Latvijas Cilvēktiesību centra direktore

10.25–11.05 - Asiņainie vārdi: naids un vārda brīvība, David Matas, B’nai Brith Canada jurists, cilvēktiesību un konstitucionālo tiesību eksperts

11.05-11.30 - Dānija un pravieša Muhameda karikatūras: vārda brīvība vai naida kurināšana? Mandana ZarrehparvarDānijas Cilvēktiesību institūts 

11.30-12.30 - Jautājumi un diskusija

12.30-13.30 - Pusdienas

13.30-14.10 - Kanādas piemērs: naida runa un reliģiskie simboli, David Matas

14.10-14.45 - Francijas piemērs: sekulārisms un reliģiskie simboli. Xavier Landes, Sorbonnas universitātes un Monreālas universitātes doktorands

 

 

14.45–16.00 - Paneļdiskusija, dalībnieku diskusija un ierosinājumi

P.S. LCC mājas lapas sadaļā angļu valodā ir pieejamas semināra laikā sniegtās prezentācijas.

Publicēts: 2006-03-24