Kā un kur ziņot par naida runa internetā?

Ārvalstu studentu pieredze sociālajos tīklos

Ārvalstu students Latvijā, Nigērijas pilsonis, savā facebook profilā ievietoja bildes no savas dzimšanas dienas ballītes Vecrīgas bārā. Bildēs bija redzama priecīga svinēšana draudzīgā kompānijā ar jubilāra draugiem. Viņa draugu loks ir gana plašs – vietējie studenti no Latvijas un vairāki ārvalstu studenti no dažādām pasaules valstīm. Jubilārs bildēs arī atzīmēja savus draugus. Pēc vairākām dienām ar jubilāra postu bija dalījušies cilvēki ārpus jubilāra draugu loka, kā arī bija vairāki komentāri – apsaukājot bildēs redzamos studentus par pērtiķiem; rakstot, ka “visi ārvalstnieki no Āfrikas ir izvarotāji”, kā arī draudot, ka “ja satikšu uz ielas, tad parādīšu, ka uz Rīgu vairs nebraukt.”

Naida runa ir dažādi izteiksmes veidi, kas izraisa, veicina, izplata vai attaisno vardarbību, naidu vai diskrimināciju pret personu vai personu grupu, vai noniecina to, tādēļ, ka tai ir raksturīga noteikta rase/ādas krāsa, etniskā izcelsme, valoda, reliģiskā pārliecība, vecums, dzimums, seksuālā orientācija, invaliditāte u.tml. pazīmes.

Krimināllikuma 78. un 150. panti noteic atbildību par naida izraisīšanu, tostarp par aicinājumiem uz vardarbību, naidu un diskrimināciju, cilvēku grupu noniecināšanu un dehumanizēšanu.


Kā rīkoties līdzīgā situācijā?

Pirmkārt, uztaisiet ekrānšāviņus konkrētai publikācijai/komentāram.

Otrkārt, saglabājiet saiti uz konkrēto saturu.  

Treškārt, ziņojiet interneta vietnes administrācijai, izmantojot ziņošanas rīkus vai rakstot tieši uz vietnē norādīto e-pastu, lai prettiesiskais saturs pazustu pēc iespējas ātrāk un/vai ziņojiet Valsts policijaiPolicijai ir iespējams ziņot, nosūtot rakstveida iesniegumu uz pasts@vp.gov.lv vai iesniedzot to tuvākajā policijai iecirknī. 

Par naida runu rases/ādas krasas, etniskās piederības vai reliģijas pamata var ziņot rakstveidā arī Valsts Drošības dienestam, rakstot uz info@vdd.gov.lv.

Padoms: par naida runu var ziņot arī Latvijas Cilvēktiesību centram, izmantojot tiešasites ziņošanas formu: https://cilvektiesibas.org.lv/lv/database/report-hate-crime/ .


Kāpēc ir svarīgi ziņot par naida runu?

Naida runa ir bīstama, jo tas ir uzbrukums cilvēka identitātes kodolam, kuru veido tādas pazīmes kā vecums, dzimums, ādas krāsa, tautība, reliģiskā pārliecība, fiziskās un garīgas spējas, seksuālā orientācija, u.tml.

Naida runa ir bīstama, jo tā satur vēstījumu ne tikai cilvēkam, pret kuru tieši vēršas, bet visiem konkrētas grupas piederīgajiem, ka viņi nav vēlami šajā sabiedrībā, ka viņiem nepienākas noteiktas tiesības un ka viņi ir mazāk vērtīgi kā citi sabiedrības locekļi.

Naida runa ir bīstama arī ar to, ka tā var izraisīt ilgstošu psiholoģisku kaitējumu cietušajiem, ietekmē ne tikai pašu cietušo, bet  kopienu, kurai tas pieder, kā arī plašāku sabiedrību. Verbāli aizskārumi šķeļ sabiedrību, var pāraugt regulāros uzbrukumos, kā arī izraisīt plašākas nekārtības.


Noderīgi kontakti:

Ziņot par incidentu:

Valsts policija

Čiekurkalna 1.līn. 1, k-4 , Rīga, LV – 1026

Tālr.: 110

E-pasts: pasts@vp.gov.lv

 
Ziņot par incidentu:

Valsts Drošības dienests

Kr.Barona iela 99a, Rīga, LV-1012

Tālr.: (+371) 67208964

E-pasts: info@vdd.gov.lv


Bezmaksas konsultācijas un juridiskā palīdzība:

Latvijas Cilvēktiesību centrs

Skolas ielā 21, 609C, Rīgā, LV-1010

Tālr.: (+371) 67039290

E-pasts: office@humanrights.org.lv

 

Informatīvais materiāls ir izveidots projektā “Ceļā uz iecietīgāku sabiedrību: informēšana, izglītošana, atbalsts un sadarbība.” Projektu finansē Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par materiāla saturu pilnībā atbild Make Room Europe un Latvijas Cilvēktiesību centrs.


Publicēts: 2022-12-19