Konkurss Rīgas skolēniem "Atmasko dezinformāciju"

Aicinām Rīgas 8.-12. klašu skolēnus piedalīties konkursā "Atmasko dezinformāciju"!

 

Konkursa mērķis ir sekmēt skolēnu kritiskās domāšanas attīstību, vairojot izpratni par dezinformāciju un mācoties pārbaudīt faktus.

 Dezinformācijas definīcija šī konkursa kontekstā ir nepatiesa, neprecīza vai maldinoša informācija, kas izveidota, pasniegta un virzīta ar mērķi tīši izraisīt kaitējumu sabiedrībai vai radīt peļņu.

Lai piedalītos konkursā ir jāiesniedz konkursa darbs, kas sastāv no divām daļām:

a)      Apraksts vai stāstījums - teksta vai video formātā, kas iekļauj vienu dezinformācijas piemēru par sabiedriski nozīmīgu jautājumu, kas ir publicēts medijos, sociālajos tīklos vai citās interneta vietnēs, patstāvīgi to pārbaudot un pierādot dezinformācijas faktu;

a)      padomi citiem jauniešiem kā atpazīt dezinformāciju, balstoties uz veikto analīzi.

 Stāstījumā ir jāapraksta konkrēts piemērs, jāraksturo dezinformācijas avots, tostarp norādot saiti  un pievienojot ekrānšāviņu uz oriģinālo dezinformācijas avotu. Tāpat jāapraksta, kādā veidā informācija tika pārbaudīta, pamatojot savus secinājumus un norādot avotus informācijas pārbaudei.

Darbs ir jāiesniedz elektroniski kā teksta failu vai video, nosūtot to uz e-pastu office@humanrights.org.lv līdz 7. novembrim plkst. 24.00. Darbam jāpievieno pieteikums brīvā formā, kurā jānorāda Dalībnieka (-u) vārds, uzvārds, skola, klase, e-pasta adrese un kontakttālrunis.

Video fails nedrīkst būt garāks par 15 minūtēm un tam ir jābūt izvietotam tīmekļa vietnē, no kuras to var lejupielādēt (piemēram, failiem.lv, google drive u.c.), nosūtot saiti uz to e-pastā kopā ar pieteikumu.

Darbā rezultāts nedrīkst pārkāpt vispārpieņemtās morāles un pieklājības normas, Latvijas likumus un būt pretējs konkursa mērķim.

Konkursā var piedalīties Rīgas 8.-12. klašu skolēni – individuāli vai komandā līdz 4 cilvēkiem. Viens Dalībnieks (komanda vai indivīds) drīkst iesniegt vienu Darbu.

Konkursa norises laiks ir no 2021. gada 2. septembra līdz 2021. gada 7.novembrim.

Konkursa noslēgumā tiks apbalvoti trīs labākie Darbi. Uzvarētāji saņems dāvanu kartes uz izlaušanās spēli “Escape Room”. Balvu kopējais fonds ir 150,00 EUR.

Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti līdz 2021.gada 12. novembrim Latvijas Cilvēktiesību centra mājas un Facebook lapā. Balvas tiks nosūtītas uz uzvarētāju e-pastu. 

Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu: office@humanrights.org.lv

Konkursu organizē Latvijas Cilvēktiesību centrs projektā "Kopā pret dezinformāciju un naida runu", kuru līdzfinansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros. 

Pielikumi

Publicēts: 2021-09-02