Naida noziegumi sabiedriskajā transportā – ko darīt un kur ziņot?

Ārvalstu studenta pieredze Rīgā

Radžans atbrauca uz Rīgu pirms trim mēnešiem un studē augstskolā. Viņš prakstizē sikhismu un ikdienā nēsā turbānu – galvassegu, ko valkā sikhu vīrieši. Braucot no augstskolas uz mājām ar tramvaju, Radžans pamanīja, ka viņu vēro un aprunā trīs jaunieši. Kad tramvajs apstājās pieturā un jaunieši devās pie durvīm, lai izkāptu – viens no viņiem rupji un skaļā balsī kaut ko pateica Radžanam latviski, otrs pagrūda viņu ar elkoni, bet trešais, lecot ārā no tramvaja norāva turbānu no Radžana galvas.


Kā rīkoties līdzīgā situācijā?

Praktisks padoms: šādā situācijā ir svarīgi ātri tikt drošībā un izvairīties no jebkādām provokācijām. Ja pārkāpums notika sabiedriskajā transportā ir svarīgi piefiksēt tā numuru, laiku un vietu, kur tas ir noticis. Tas var palīdzēt identificēt uzbrucējus, izmantojot transportlīdzeklī uzstādītās video novērošana iekārtas. Ja ir iespējams ir lietderīgi apzināt un pierakstīt lieciniekus, kuri varētu apliecināt faktus par pārkāpumu.

Ja cilvēkam draud vai ir uzbrukts, nekavējoties ir jāzvana Valsts policijai uz 110 un jāizskaidro situācija. Jāsagaida kamēr uz notikuma vietu ieradīsies Valsts vai pašvaldības policijas darbinieki. Iesniegumu var iesniegt arī tuvākajā policijas iecirknī. Cietušajam pēc iespējas sīkāk ir jāapraksta policijas darbiniekam notikušais, tostarp norādot, ka uzbrukums iespējams ir saistīts ar naida motīvu – ādas krāsu, tautību, reliģisko piederību u.tml. pazīmēm, to, ka uzbrucējs ir izteicis aizskarošas piezīmes.


Kāpēc ir svarīgi ziņot par naida runu vai naida noziegumiem?

Naida runa un naida noziegumi ir bīstami, jo tie ir uzbrukums cilvēka identitātei, kuru veido tādas pazīmes kā vecums, dzimums, ādas krāsa, tautība, reliģiskā pārliecība, fiziskās un garīgas spējas, seksuālā orientācija, u.tml.

Naida runa un naida noziegumi ir bīstami, jo tie satur vēstījumu ne tikai cilvēkam, pret kuru tieši vēršas, bet visiem konkrētas grupas piederīgajiem, ka viņi nav vēlami šajā sabiedrībā, ka viņiem nepienākas noteiktas tiesības un, ka viņi ir mazāk vērtīgi kā citi sabiedrības locekļi.

Naida runa un naida noziegumi ir bīstami, jo tie var izraisīt ilgstošu psiholoģisku kaitējumu cietušajiem, tie ietekmē, ne tikai pašu cietušo, bet arī  kopienu, kurai cietušais pieder, kā arī plašāku sabiedrību. Verbāli aizskārumi šķeļ sabiedrību, var pāraugt regulāros uzbrukumos, kā arī izraisīt plašākas nekārtības.

 

Noderīgi kontakti:

Ziņot par incidentu:

Valsts policija

Čiekurkalna 1.līnija 1, k- 4 , Rīga, LV – 1026

Tālr.: 110

E-pasts: pasts@vp.gov.lv


Bezmaksas konsultācijas un juridiskā palīdzība:

Latvijas Cilvēktiesību centrs

Skolas iela 21, 609C, Rīgā, LV-1010

Tālr.: (+371) 67039290

E-pasts: office@humanrights.org.lv


Psychological support for the victims of crime is provided by:

the “Skalbes” crisis and counselling center

T.: 116006

 

Informatīvais materiāls ir izveidots projektā “Ceļā uz iecietīgāku sabiedrību: informēšana, izglītošana, atbalsts un sadarbība.” Projektu finansē Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par materiāla saturu pilnībā atbild Make Room Europe un Latvijas Cilvēktiesību centrs.

 

Publicēts: 2023-02-01