Kā rīkoties, ja kļūsti par upuri naida noziegumam?

Ārvalstu studenta pieredze Vecrīgā

Indijas pilsonis, ārvalstu students pēc pasākuma Vecrīgā devās uz lielveikalu. Pie lielveikala jaunieti uzrunāja trīs vietējie vīrieši. Vaicāja, vai studentam nav šķiltavas. Students atbildēja, ka nesmēķē un šķiltavas pašam nav, bet teica, ka noteikti var veikalā nopirkt.

Vīrieši jaunietim atbildēja rupji un sāka viņu grūstīt. Students centās tikt prom, bet vīrieši viņu ielenca, neļāva iet prom, skaļi un rupji runāja, izskāra, izteica draudus.

Uzbrucēji vairākkārt angliski teica, ka Latvijā viņam neesot vietas un, lai brauc atpakaļ uz Indiju.


Kā rīkoties līdzīgā situācijā?

Praktisks padoms: šādā situācijā ir svarīgi ātri tikt drošībā un izvairīties no jebkādām provokācijām. Ja esat vairāku cilvēku kompānijā ir lietderīgi veikt foto, video vai audio fiksāciju tam, kā notiek uzbrukums, provokācija, kā arī apzināt un pierakstīt liecinieku datus, kas varētu apliecināt faktus par iespējamu pārkāpumu.

Ja cilvēkam draud vai ir uzbrukts, nekavējoties ir jāzvana Valsts policijai uz 110 un jāizskaidro situācija. Jāsagaida kamēr uz notikuma vietu ieradīsies Valsts vai pašvaldības policijas darbinieki. Cietušajam pēc iespējas sīkāk ir jāapraksta policijas darbiniekam notikušais, tostarp norādot, ka uzbrukums ar saistīts naida motīvu – ādas krāsu, tautību u.tml. pazīmēm, to, ka uzbrucējs ir izteicis rasistiskas piezīmes.

Par naida runu internetā var ziņot konkrētās vietnes administrācijai, izmantojot ziņošanas rīkus vai rakstot uz norādīto e-pasta adresi.


Kāpēc ir svarīgi ziņot par naida runu vai naida noziegumiem?

Naida runa un naida noziegumi ir bīstami, jo tie ir uzbrukums cilvēka identitātei, kuru veido tādas pazīmes kā vecums, dzimums, ādas krāsa, tautība, reliģiskā pārliecība, fiziskās un garīgas spējas, seksuālā orientācija, u.tml.

Naida runa un naida noziegumi ir bīstami, jo tie satur vēstījumu, ne tikai cilvēkam, pret kuriem tieši vēršas, bet visiem konkrētas grupas piederīgajiem – ka viņi nav vēlami šajā sabiedrībā, ka viņiem nepienākas noteiktas tiesības un, ka viņi ir mazāk vērtīgi kā citi sabiedrības locekļi.

Naida runa un naida noziegumi ir bīstami arī ar to, ka tie var izraisīt ilgstošu psiholoģisku kaitējumu cietušajiem, ietekmē ne tikai pašu cietušo, bet  kopienu, kurai tas pieder, kā arī plašāku sabiedrību. Verbāli aizskārumi šķeļ sabiedrību, var pāraugt regulāros uzbrukumos, kā arī izraisīt plašākas nekārtības.

 

Noderīgi kontakti:

Ziņot par incidentu:

Valsts policija

Čiekurkalna 1.līnija 1, k- 4 , Rīga, LV – 1026

Tālr.: 110

E-pasts: pasts@vp.gov.lv

https://www.vp.gov.lv/lv 

Ziņot par incidentu:

Tiesībsarga birojs

Baznīcas ielā 25, Rīgā, LV-1010

Tālr.:(+371) 67686768,

E-pasts: tiesibsargs@tiesibsargs.lv


Bezmaksas konsultācijas un juridiskā palīdzība:

Latvijas Cilvēktiesību centrs

Skolas ielā 21, 609C, Rīgā, LV-1010

Tālr.: (+371) 67039290

E-pasts: office@humanrights.org.lv

Psiholoģiskais atbalsts noziegumos cietušajiem:

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes”

Tālr.: 116006


Informatīvais materiāls ir izveidots projektā “Ceļā uz iecietīgāku sabiedrību: informēšana, izglītošana, atbalsts un sadarbība.” Projektu finansē Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Par materiāla saturu pilnībā atbild Make Room Europe un Latvijas Cilvēktiesību centrs.

Publicēts: 2022-12-19