Seminārs skolēniem: “Mēs un cilvēktiesības”

Mērķis:


Paaugstināt skolēnu zināšanas par cilvēktiesībām, to nozīmi un lomu un izpratni, kā var aizstāvēt savas tiesības.

 

Mērķgrupa:

 8.-12. klašu skolēni.

Dalībnieku skaits:

Līdz 30 skolēniem.

Ilgums:

4,5 astronomiskās stundas (3 sesijas - 1,5 st. katra).

Forma:

Klātienē.

Seminārs var notikt skolā vai jauniešu centrā. Semināram ir nepieciešama telpa, kurā dalībnieki var brīvi pārvietoties (klase ar bīdāmiem galdiem vai aktu zāle), papīra tāfele jeb flipčarts dēlis, dators ar projektoru un interneta pieslēgumu.

Saturs un tēmas:

  • Cilvēktiesību vēsture un attīstība;
  • Cilvēktiesību paaudzes un veidi: pilsoniskās, politiskās, sociālās, ekonomiskās, kultūras tiesības, tiesības uz labvēlīgu vidi;
  • Vērtības uz kurām balstās cilvēktiesības;
  • Cilvēktiesību mijiedarbība un sadursme;
  • Cilvēktiesību ierobežošanas principi;
  • Cilvēktiesības Latvijā un pasaulē;
  • Tiesību aizsardzības mehānismi un institūcijas.

Metodes:

Apmācības norisināsies, izmantojot formālās un neformālās izglītības metodes. Semināra laikā skolēniem būs iespēja līdzdarboties, lai praktiski apgūtu tēmu.

Sasniedzamie rezultāti:

Jaunieši gūs labāku izpratni par tādām pamatvērtībām kā vienlīdzība un cieņa vienam pret otru, uzzinās, kāpēc šīs vērtības ir svarīgas ikdienas mijiedarbībā ar visiem cilvēkiem, tostarp skolas vidē. Skolēni iegūs zināšanas par cilvēktiesību vēsturi un ar to saistītiem notikumiem gan pasaulē, gan Latvijā. Skolēni veidos izpratni par dažādām tiesību paaudzēm un veidiem, tostarp tiesībām uz dzīvību un brīvību, tiesībām uz taisnīgu tiesu, izteiksmes brīvību, vēlēšanu tiesībām, pulcēšanās un biedrošanās brīvību, tiesībām uz mājokli, tiesībām uz izglītību, tiesībām uz veselības aizsardzību, tiesībām uz sociālo nodrošinājumu, tiesībām uz darbu. Skolēni zinās, kādā veidā cilvēktiesības mijiedarbojas, kādi ir tiesību īstenošanas un ierobežošanas priekšnoteikumi, kāda ir valsts un ikviena tās iedzīvotāja loma cilvēktiesību nodrošināšanā un aizsardzībā. Skolēni apzināsies cieņas un empātijas nozīmīgumu, savu lomu demokrātiskas, uz cilvēktiesību principiem balstītas Latvijas valsts veidošanā.

Semināru vada:

Latvijas Cilvēktiesību centra un biedrības "Līdzdalības platforma" eksperti.

Oпубликованный: 2024-05-27