Romu kultūras diena „Latvijas romi – starp pagātni un nākotni”

8. aprīlī Latvijā, tāpat kā daudzās Eiropas valstīs, tiks atzīmēta Starptautiskā romu diena. Tās mērķis ir popularizēt romu kultūru un veicināt sabiedrības izpratni par šo Eiropā vislielāko mazākumtautību, kas joprojām saskaras ar diskrimināciju, nevienlīdzību un vardarbību.

Romi dzīvo Latvijas teritorijā no 16. gadsimta, bet sabiedrības vairākums par viņiem zina ļoti maz. Vēsturiski izveidojušies stereotipi un sociālā distancēšanās parasti ierobežo sabiedrības vēlmi tuvāk iepazīt romu kultūru, vēsturi un dzīvi.

Atzīmējot Starptautisko romu dienu, Latvijas Cilvēktiesību centrs sadarbībā ar Kultūras ministriju un biedrību „Romu Kultūras centrs” Eiropas Padomes kampaņas „Dosta! Pārkāp aizspriedumiem, iepazīsti romus!” ietvarosrīko romu kultūras dienu „Latvijas romi – starp pagātni un nākotni”

Kultūras diena notiks š.g. 8. aprīlī no plkst. 10.00 līdz 17.00 Romu mākslas un kultūras muzejā, Kaļķu ielā 10, Rīgā.

Laikā no 10.00 līdz 12.00 vidusskolēniem būs iespēja piedalīties izzinošā un aizraujošā ekskursijā Baltijā vienīgajā Romu mākslas un vēstures muzejā, lai iepazītos ne tikai ar romu tradīcijām un vēsturi, bet arī iegūt informāciju par romu šodienas dzīvi un aktivitātēm Latvijā.

No 13.00 līdz 15.00 notiks diskusija ar pašvaldības un valsts iestāžu pārstāvjiem par Latvijas romu kultūras mantojumu, vēstures atmiņām un identitātes jautājumiem. Diskusijā piedalīsies Ieva Tihovska, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore, Normunds Rudevičs, „Starptautiskās Romu Apvienības” pārstāvis, un Dainis Krauklis, Sabiedrības integrācijas biedrības „Alternativas” valdes priekšsēdētājs.

Pulksten 15.00 interesentiem būs iespēja ieklausīties romu mūzikas skanējumā mākslinieciskā kolektīva „Ame Roma” izpildījumā. Savukārt, plkst. 16.00 plānota ziedu nolikšana Otrā pasaules kara romu genocīda upuru piemiņai Daugavas krastmalā pie Lielā Kristapa statujas, pēc kura visi interesenti aicināti apmeklēt izstādi „Romu-čigānu holokausts Latvijā, 1941. – 1945.” LU Akadēmiskajā bibliotēkā, Rūpniecības ielā 10.

Laikā no plkst. 14.00 līdz 16.00 Romu mākslas un vēstures muzejs būs atvērts ikvienam interesentam. Ņemot vērā, ka muzejs vienlaikus spēj uzņemt ne vairāk kā 20 cilvēkus, lūdzam interesentus, kuri vēlēsies šai laikā apmeklēt muzeju un iepazīties ar kolektīva „Ame Roma” daiļradi, pieteikties līdz š.g. 7. aprīlim, rakstot uz e-pastu: sigita@humanrights.org.lv.

Papildus informācijai: 67039295 (Sigita Zankovska-Odiņa)

Eiropas Padomes kampaņas Dosta! “Pietiek! Pārkāp aizspriedumiem, iepazīsti romus!” mērķis ir izveidot ciešāku saikni starp romiem un tiem, kuri nav romi, veicinot izpratni un aktīvu līdzdalību, kas salauztu aizspriedumu un stereotipu radītos šķēršļus. Kopš 2007.gada kampaņa tiek īstenota visās Eiropas Padomes dalībvalstīs

Starptautiskās Romu dienas ietvaros

kultūras pasākuma „Latvijas romi – starp pagātni un nākotni”

darba kārtība

Romu mākslas un vēstures muzejā, Kaļķu ielā 10, Rīgā

2015.gada 8.aprīlī

10.00 Ekskursija vidusskolēniem gida pavadībā un diskusija par romu kultūru

13.00 Kampaņas atklāšanas uzrunas

Deniss Kretalovs, Kultūras ministrijas pārstāvis, Nacionālais romu kontaktpunkts

Anhelita Kamenska, Latvijas Cilvēktiesību centra direktore

Normunds Rudevičs, Romu kultūras centra pārstāvis

13.20 Diskusija ar pašvaldības un valsts iestāžu pārstāvjiem par Latvijas romu kultūras mantojuma, vēsturiskās atmiņas un identitātes jautājumiem

Diskusijas eksperti:

Normunds Rudevičs, Ārvalstu organizācijas „Starptautiskā Romu Apvienība” pārstāvniecības pārstāvis

Dainis Krauklis, Sabiedrības integrācijas biedrības „Alternativas” valdes priekšsēdētājs

Ieva Tihovska, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore

15.00 Mākslinieciskā kolektīva „Ame Roma” uzstāšanās un ar pavadošajiem komentāriem

16.00 Ziedu nolikšana Otrā pasaules kara romu genocīda upuru piemiņai (Daugavas krastmalā pie Lielā Kristapa statujas)

16.40 Izstādes „Romu-čigānu holokausts Latvijā, 1941. – 1945.” apmeklēšana LU Akadēmiskajā bibliotēkā (Rūpniecības ielā 10)

Publicēts: 2015-04-02