Konference "Latvijas Cilvēktiesību centram 30 gadi: NVO loma cilvēktiesību attīstībā"

3. novembrī Latvijas Cilvēktiesību centrs 30 gadu jubileju atzīmēs ar konferenci “Latvijas Cilvēktiesību centram 30 gadi: NVO loma cilvēktiesību attīstībā.”

Konferences mērķis - aplūkot Latvijas NVO pienesumu un efektīvas pieejas cilvēktiesību aizsardzībā Latvijā, iezīmēt nākotnē risināmus aktuālus cilvēktiesību jautājumus, veicinot NVO sadarbību cilvēktiesību kultūras stiprināšanā valstī.

Konferences vadmotīvi - NVO ietekmē, dara un iedvesmo – caurvīs visu konferenci pagātnes, tagadnes un nākotnes perspektīvā.

Konferences pirmajā daļā aplūkosim cilvēktiesību attīstību Latvijā un NVO lomu tajā, īpaši pievēršoties Latvijas Cilvēktiesību centra paveiktajam. Nils Muižnieks, centra direktors no 1994. līdz 2002. gadam, un Anhelita Kamenska, tagadējā direktore, sniegs ieskatu par to, kādi bija izaicinājumi cilvēktiesību jomā Latvijai 90. gados, pirms un pēc iestājas Eiropas Padomē, ceļā uz Eiropas Savienību, un to, kādi tie ir 21.gadsimtā, īpaši pievēršoties Latvijas Cilvēktiesību centra (turpmāk - LCC) paveiktajam.

Konferences otrajā daļā Ilze Brands Kehris, centra direktore no 2002. līdz 2011. gadam, ANO Ģenerālsekretāra vietniece cilvēktiesību jautājumos, tiešsaistē no Ņujorkas uzrunās konferences dalībniekus par cilvēktiesību aizstāvju lomu un sadarbību ar ANO. Diskusiju paneļa dalībnieki - Iluta Lāce, biedrības “Centrs MARTA” vadītāja, Ieva Leimane-Veldmeijere, Resursu centra cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem “Zelda” direktore, Ivars Balodis, apvienības “Apeirons” valdes loceklis, Elīna Luīze Vītola, Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijā biroja vadītāja, pārstāvja vietniece, un Anhelita Kamenska, LCC direktore, diskutēs par starptautisko cilvēktiesību aizsardzības mehānismu nozīmi un lomu cilvēktiesību aizsardzībā, kā arī par Latvijas NVO līdzšinējo pieredzi, izaicinājumiem, veiksmes stāstiem un to izmantošanu turpmākajā darbā.

Konferences trešā daļa būs veltīta iedvesmai un motivācijai darbam ar cilvēktiesībām. Diskusijā piedalīsies Edgars Oļševskis, LCC jurists, Nils Muižnieks, Amnesty International Eiropas reģionālā biroja direktors, Egita Prāma, Sarunu festivāla LAMPA līdzdibinātāja, Daina Strelēvica, biedrības “Iļģuciema sievietes” valdes priekšsēdētāja, un Juris Cālītis, LU Teoloģijas fakultātes docents, mācītājs.

Konferences tiešraides translācija būs pieejama: https://www.youtube.com/watch?v=x0RJoWa_2iQ 

Konference tiek organizēta projektā “Cilvēktiesības Latvijā: pagātne, tagadne, nākotne”. Projektu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Pielikumi

Publicēts: 2023-10-27