Divi patvēruma meklētāji no Afganistānas saņem starptautisko aizsardzību Latvijā

Latvijas Cilvēktiesību centrs sniedza atbalstu  vairākiem patvēruma meklētājiem no Afganistānas. Vienam patvēruma meklētājam palīdzība tika sniegta kā aktuālās informācijas par drošības situāciju Afganistānā sagatavošanā, pārsūdzot Administratīvajā rajona tiesā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumu atteikt piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu Latvijā. Administratīvā rajona tiesa ar 2020. gada 4. novembra spriedumu piešķīra personai bēgļa statusu. Atbalsts tika sniegts arī vēl vienam patvēruma meklētājam no Afganistānas, kuram PMLP  piešķīra alternatīvo statusu.

Administratīvās rajona tiesa secināja, ka drošības situācija Afganistānā pasliktinās un šī tendence ir galvenokārt saistīta ar Taliban aktivitātes un ietekmes pieaugumu. Vērtējot situāciju tieši Afganistānas galvaspilsētā, kā norādīja tiesa, pret valdību noskaņotās grupas, tajā skaitā arī Taliban, veic uzbrukumus Kabulā, lai piesaistītu starptautisko uzmanību, radītu nedrošību, grautu Afganistānas valdības leģitimitāti, kā arī, lai mazinātu iedzīvotāju uzticību Afganistānas drošības spēkiem.

Tiesa arī secināja, ka, kaut arī šī sprieduma sastādīšanās brīdī talibiem ir ierobežotas iespējas veikt vajāšanas darbības attiecībā uz Kabulas iedzīvotājiem, tomēr, ņemot vērā politiskās aktualitātes, jo īpaši saistībā ar ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas, pieaug bažas par neizbēgamu Taliban ietekmes pieaugšanu visā Afganistānas teritorijā, tajā skaitā arī tās galvaspilsētā Kabulā.

Juridiskā palīdzība tiek sniegta ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja finansētā projektā “Robežu monitorings un juridiskās palīdzība patvēruma meklētājiem Latvijā.”

Attachments

Published: 2020-11-26